Jacqueline wint Muulke 2018

Item foto

Vrijdag 22 juni beleefden we een spannende avond. Toen vond in het Munttheater in Weert de 'Aovend van 't Muulke' plaats, de jaarlijkse uitreiking van de Limburgse toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel door Toneelhuis LFA. Extra spannend was het voor de genomineerde spelers voor de ‘Muulkes 2018’, Bert Rademakers en Jacqueline Dieters.

De euforie bij de naar Weert afgereisde groep was groot op het moment dat Jacqueline Dieters het ‘Muulke’ in ontvangst mocht nemen in de categorie 'Meest opvallende vrouw in een grote rol'. Jacqueline vertolkte in de voorstelling ‘Wae is hei vurruk?’ de dubbelrol van Franka en Frieda. De jury sprak lovend over de manier waarop Jacqueline, vol overgave en met een totaal verschillende mimiek en expressie, het sterke contrast tussen beide personages naadloos ten tonele voerde. Daarnaast complimenteerde de jury haar voor de zeer snelle kostuumwisselingen en voortreffelijke timing. Jacqueline is helemaal overrompeld: “Deze prijs winnen, dat heb ik helemaal niet zien aankomen. We repeteren alweer een tijd voor de nieuwe voorstelling. Op het moment dat je dan de nominatie voor de rol in ‘Wae is hei vurruk?’ verneemt, is dat heel bijzonder. Dat je bent opgevallen bij de jury, is een geweldige waardering. Niet alleen voor mezelf maar voor de hele vereniging. Dat geeft aan dat we goed bezig zijn. Je bereikt dit niet alleen maar samen met een spelersgroep waarop je kunt bouwen en vertrouwen. Stiekem hoop je dan dat je het ‘Muulke’ ook in de wacht gaat slepen. Op het moment dat je in de zaal zit en na het voorlezen van de juryrapporten op het ‘moment suprême’ je eigen naam hoort, is dat een onbeschrijflijk gevoel. Ik ben ontzettend blij en vereerd met dit ‘Muulke’. Een bekroning op 23 jaar Kiekes Wead.”

Het ‘Muulke’ voor Jacqueline was nog niet alles die avond. Ook speler Bert Rademakers was genomineerd in de categorie 'Meest opvallende man in een kleine rol'. Bert kroop bij ‘Wae is hei vurruk?’ in de huid van Kamiel. In het juryrapport werd Bert geprezen voor zijn sterke en komische typering van Kamiel met zijn lijzige manier van spreken, de licht vertraagde manier van lopen en de consequent volgehouden pijnlijke rug. Bert wist door zijn manier van spreken met een doodgewone zin de lachers in de zaal op zijn hand te krijgen.

Het ‘Muulke’ ging uiteindelijk naar een andere genomineerde maar dat maakt de prestatie van Bert er niet minder om. Bert ontving een oorkonde en is dankbaar voor zijn nominatie. “De nominatie voelde al alsof ik gewonnen had. De blijdschap is er niet minder om nu. Zeker niet als je bedenkt dat de jury van het LFA in totaal 62 voorstellingen heeft bezocht in het afgelopen theaterjaar. Dan ben ik uitermate trots dat ik bij de meest opvallende drie mannelijke bijrollen hoor. Ik geniet er enorm van. Het is een extra opsteker, ook voor de vereniging. Met plezier kijk ik ook alweer uit naar al dat moois dat we dit najaar weer met de spelersgroep op de planken gaan brengen. Ik hoop dat weer veel mensen komen kijken!”